Dinsdag 19 september 2023 organiseren TVVL Expertgroepen Klimaattechniek en Gebouwautomatisering het TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens. Dit jaar staat het thema centraal: robuustheid van gebouwen.

Nieuwe ontwikkelingen in de wereld vergen veel van de mens. Twee ontwikkelingen hiervan zijn klimaatverandering en de razendsnelle ontwikkeling van datatechnologie. Het antwoord hierop is veelal automatiseren, nieuwe technieken, opleiding en kennisdeling. Dat is belangrijk, want zonder deze technologieontwikkelingen zijn deze uitdagingen niet aan te gaan.

De vraag hierbij is of de mens voldoende wordt meegenomen in deze ontwikkelingen. Kan de mens het volgen en is het te overzien? Gebouwen van de toekomst moeten energiezuinig, gifvrij en circulair zijn. Als we willen dat ze dat daadwerkelijk zijn én blijven, zijn deze dan zo geavanceerd dat ze zichzelf continu analyseren en bijstellen? Of zijn ze zo eenvoudig dat ze dat niet hoeven? En wat betekent dat voor ontwerpers en installateurs, maar vooral voor eigenaren en gebruikers?

Tijdens het congres zijn er verschillende sprekers, waaronder een sessie over WEii en het Energiekompas door Bert Elkhuizen van INNAX. Bekijk hier het volledige programma, aanmelden kan via de blauwe knop rechts.