Het WEii EnergieKompas combineert de krachten van beschikbare middelen en methodes (het energielabel en de WEii-score), en geeft in één oogopslag inzicht in de verduurzamingsroute van een utiliteitsgebouw.

Wat is de meest effectieve route om gebouwen te verduurzamen tot een Paris Proof niveau? Veel bestaande wet- en regelgeving en beschikbare instrumenten bieden geen eenduidige oplossing. Het WEii EnergieKompas wel. Door het energielabel en de WEii-score (werkelijk gemeten energiegebruik) te combineren, maakt het WEii EnergieKompas voor elk utiliteitsgebouw inzichtelijk wat de meest effectieve route is om op het gewenste ambitieniveau te komen.  

Het WEii EnergieKompas vergelijkt op een slimme manier het energielabel en de WEii. Zo geeft het een koers aan en biedt antwoord op een aantal vragen: Is het verstandig om maatregelen te nemen voor een beter energielabel? Is het verstandig eerst de pijlen te richten op het voorkomen van energieverspilling? Concrete vragen en antwoorden voor elk gebouwtype. Dat is de essentie van het WEii EnergieKompas.  

Aan de hand van de gegevens krijg je in één oogopslag inzicht waar jouw pand staat ten opzichte de ideale lijn. Je weet hierdoor welke maatregelen je moet nemen om het gewenste niveau te behalen. De methodiek bepaalt op basis van ingevoerde data de meest effectieve route naar een Paris Proof of Werkelijk EnergieNeutraal Gebouw (WENG). Het WEii EnergieKompas is generiek voor alle gebouwfuncties en combinatie van gebouwfuncties.    


Hoe werkt het WEii EnergieKompas

Het WEii EnergieKompas werkt simpel volgens een paar stappen:    

Stap 1: Bereken aan de hand van de rekentool de WEii-score in voor jouw gebouw op basis van gegevens van het huidige energiegebruik en het energielabel. De ervaring leert dat gebouwen 20 procent meer gebruiken door inefficiënt energiegebruik.    

Stap 2: De WEii-rekentool laat je het resultaat zien, inclusief WEii EnergieKompas (nu nog alleen utiliteitsgebouwen). Aan de hand van de gegevens is er inzicht in waar het pand staat ten opzichte van andere gebouwen.  

Stap 3: Maak een efficiëntieslag, met simpele dingen/maatregelen om zo te kijken of je onder de lijn komt te zitten. Het resultaat bereken je weer met de WEii-rekentool en een up-to-date WEii EnergieKompas. 

Stap 4:  De huidige situatie is bekend, de nodige maatregelen zijn genomen: nu kun je weer nieuwe stappen zetten om het label verder verbeteren.  

Stap 5: Controleer op de gewenste koers: hebben de genomen maatregelen wel echt effect? Blijf de stappen herhalen totdat het Paris Proof of WENG is.    

Direct aan de slag met het WEii EnergieKompas? Bereken hier je WEii-score en ontdek hoe jouw gebouw ervoor staat in het WEii EnergieKompas. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de helpdesk. Bekijk hier een aantal voorbeelden van het gebruik van het WEii EnergieKompas.

Wil je op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rondom WEii en het WEii EnergieKompas, meld je dan aan voor de nieuwsbrief