Het werkelijk energiegebruik moet per direct omlaag om de aarde niet te snel te laten opwarmen. Om dat te bereiken is het Paris Proof einddoel belangrijk, maar de 1,5 graad is alleen haalbaar als we ook tussendoelen stellen voor de korte termijn. 

Het meest recente IPCC-rapport van 4 april 2022 zet alle klimaatdoelen weer op scherp. Nu sturen we veelal op de langetermijndoelen om uiteindelijk geen CO2 meer uit te stoten en Paris Proof te worden. De boodschap van het rapport is dat we nu onze CO2-uitstoot structureel moeten verminderen om binnen de 1,5 graden opwarming te blijven. Het gisteren door de Europese Commissie gepresenteerde REPowerEU plan heeft een extra besparingsdoel van 4 procent opgenomen ten opzichte van het Fit-for-55 programma. Dat betekent een versnelling. We komen daarom nu met energiebesparingstussendoelen voor 2025, 2030 en 2040.  

Verder versnellen  

Als we binnen een opwarming van 1,5 graden Celsius willen blijven, moeten we verder versnellen naar klasse Zuinig in 2025 en Zeer Zuinig in 2030. Het pad doet ertoe en daarom willen we het einddoel van het klimaatakkoord van Parijs – nul uitstoot in 2050, al in 2040 bereiken om het CO2-budget niet te overschrijden. 

Meer hierover lees je in de whitepaper 'WEii als sturingselement om binnen het 1,5 graden budget te blijven'.

Download hier de whitepaper