De portefeuilleaanpak biedt vastgoedeigenaren met meer dan 20 gebouwen meer flexibiliteit en minder administratie. Het is namelijk een alternatieve wijze van toezicht voor de energiebesparingsplicht en de energielabel C-verplichting voor kantoren. Deelnemers mogen over de reductie van hun energiegebruik rapporteren, krijgen hierdoor meer ruimte bij de realisering van de Erkende maatregelen en vermijden intensieve controles op de uitvoering hiervan. In plaats van losse maatregelen in alle gebouwen tegelijk door te moeten voeren, kunnen zij op portefeuilleniveau verduurzamen. Dit maakt de aanpak niet alleen kostenefficiënt, maar stelt organisaties ook in staat om veel strategischer te verduurzamen.
Gerichte duurzaamheidskeuzes
Deelnemers aan de portefeuilleaanpak moeten in een routekaart uitleggen hoe zij hun vastgoedportefeuille de komende jaren gaan verduurzamen. Het doel is daarbij om het totale energiegebruik in de periode van 2024 tot 2027 met een vastgesteld percentage te verminderen. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) denkt met de omgevingsdiensten na over een verlenging en uitbreiding van de portefeuilleaanpak.
Pieter Metz is als Lead consultancy bij Vanbeek betrokken bij het verduurzamen van supermarktvastgoed met inzet van de portefeuilleaanpak: “Bij deelname verplicht een organisatie zich tot structurele energiebesparing. Dankzij de planmatige aanpak hoeft een supermarktketen niet één maatregel in alle gebouwen door heel Nederland door te voeren. In plaats daarvan kunnen zij ieder jaar tientallen gebouwen heel grondig renoveren en verduurzamen.”